Napary z lipy wspierają układ odpornościowy

Męczy Cię kaszel, katar, chrypka, ból i drapanie w gardle? Sięgnij po napar z kwiatu lipy, który wspiera układ odpornościowy.

Cudowne drzewo Słowian

Przez wieki lipę (łac. Tilia) traktowano jako święte drzewo o niezwykłych właściwościach. Budowano z niej kapliczki i figury świętych. Wierzono, że kołkiem lipowym można skutecznie unieszkodliwić wampira. Z lipowego łyka wykonywano wianki, które służyły potem do ochrony domu przed niebezpieczeństwami. Przede wszystkim jednak stosowano ją w medycynie – napary z kwiatów lipowych podawano przy przeziębieniach, schorzeniach dróg oddechowych, gorączce, dolegliwościach serca i rozstrojach żołądka, a także na oczyszczenie krwi. Jedna ze starych „recept” ludowych podaje, że aby przegnać dolegliwości, chory musiał w pniu lipowym wywiercić dziurę, chuchnąć w nią i powiedzieć: Idź febro! Następnie dziurę należało zabić kołkiem i w ten sposób uwięzić chorobę.

Dziś już żadnych dziur wiercić nie trzeba, by skutecznie wykorzystać zbawienne właściwości tego długowiecznego drzewa. Obecnie znanych jest ok. 30 gatunków lipy, z czego dwa są rodzime: lipa drobnolistna (Tilia cordata) oraz szerokolistna (Tilia platyphyllos). Ich kwiaty są często wykorzystywane w medycynie i ziołolecznictwie. Za najlepsze uznaje się kwiatostany z drzew rosnących z dala od dróg i innych zanieczyszczonych miejsc.

Lipa – działanie, czyli dlaczego herbatka lipowa jest taka zdrowa?

Lipa zawdzięcza swe dobroczynne w skutkach działanie kwiatom pełnym prozdrowotnych substancji. Kwiatostan tego drzewa bogaty jest m.in. w witaminy C i PP, sole mineralne i kwasy organiczne. Obfituje także w śluzy i garbniki, flawonoidy i fitosterole oraz olejki eteryczne. Wszystkie te substancje zebrane w naparze z lipy powodują, że wspomaga on zdrowe funkcjonowanie jamy ustnej i gardła oraz układu odpornościowego. Wspiera proces prawidłowego trawienia oraz relaksacji i odpoczynku.

Lipa – herbatka, a przeziębienie

Lipa do picia w formie pysznej herbatki wspiera naturalne siły obronne organizmu w czasie leczenia objawów przeziębienia. Dzięki zawartym w kwiatostanie śluzom, które działają zmiękczająco, powlekająco i osłaniająco, napój ułatwia odkrztuszanie oraz pomaga pozbyć się chrypki, kaszlu i bólu gardła. Picie herbatki lipowej wzmaga pocenie i działa moczopędnie, czego efektem jest usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn.

Nie ma przeszkód, by herbatkę z kwiatów lipy stosować pomocniczo przy poważniejszych chorobach zakaźnych, takich jak zapalenie gardła i oskrzeli, angina czy nawet grypa. Jej bogactwo witamin, związków mineralnych i innych prozdrowotnych składników sprawia, że picie naparu wspomoże organizm w zdrowym funkcjonowaniu gardła i jamy ustnej.

Zaleca się również stosowanie herbatki z kwiatów lipy zapobiegawczo, szczególnie w okresie jesieni i zimy. Codzienne picie naparu z lipy poprawia odporność, chroni gardło oraz wspomaga tłumienie gorączki i stanu zapalnego w zarodku.

Dobrej jakości herbata z lipy to skuteczny i niedrogi sposób na wzmocnienie organizmu podczas przeziębienia. Dlatego nie czekaj, aż choroba ta rozwinie się w coś gorszego – gdy tylko poczujesz jej pierwsze objawy, zaparz napar lipowy.

Polecana herbatka:

Herbatkowy poradnik