POZIOMKA POSPOLITA (łac. Fragaria vesca L.) roślina wieloletnia wytwarzająca rozłogi i wzniesione łodygi wysokości 10-20 cm, zakończone białymi pięciopłatkowymi kwiatami. Liście ogonkowe, trójlistkowe, od spodu jedwabne owłosione, o brzegach piłkowanych. Białe kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu a czasami ponownie jesienią. Owoc rzekomy czerwony, o przyjemnym zapachu, smaczny, jego mięsista część stanowi rozrośnięte dno kwiatowe, na którym są właściwe owoce, małe twarde orzeszki, zwane niekiedy pestkami. Poziomka jest rośliną rozpowszechnioną na całym świecie w strefie klimatu umiarkowanego znaną ze swoich jadalnych niepowtarzalnych i przepysznych owoców. W Polsce rośnie w całym kraju w lasach mieszanych, zwykle w miejscach dobrze drożnych, na polanach i w rzadkich zaroślach. Jest również uprawiana w ogrodach w licznych odmianach, różniących się kształtem, barwą oraz plennością i wielkością owoców.
W fitoterapii stosowane są liście i owoce poziomki. Liście zawierają ok. 5% garbników pirokatechinowych, m.in. pedunkulaginę i agrimoninę, flawonoidy, kwasy fenolowe i inne kwasy organiczne a także znikome ślady olejku i inne witaminy, B1 ,B2 ,B6, K i PP oraz sole mineralne żelaza, fosforu, wapnia, a także potasu, jodu i bromu. Świeże owoce bogate są w karotenoidy, antocyjany, cukry, pektyny oraz kwasów organicznych, w tym kwas salicylowy i askorbinowy oraz sole mineralne.
Odwary z liści, dzięki obecności flawonoidów wykazują właściwości zwiększające ilość wydzielanego moczu, obecność garbników warunkuje właściwości ściągające i zapierające. Stosowane zewnętrznie jako płukanki w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, a także wchodzą w skład mieszanek. Owoce mają właściwości odżywcze i witaminizujące, są dodatkiem do herbat i składnikiem produktów kosmetycznych.
1 Nowak, T.Z., Zioła dla zdrowia dzieci
2 Senderski M.E., Prawie wszystko o ziołach
3 Wydawnictwo Naukowe PWN Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa