Herbatka z czarnej porzeczki – pyszna alternatywa
Herbatka z czarnej porzeczki charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. To wspaniały produkt dla smakoszy owocowo-ziołowych naparów, a także doskonała alternatywa dla czarnej herbaty i słodzonych napojów.
Czarna porzeczka – działanie i właściwości
Chociaż porzeczki w stanie dzikim rosły od wieków na całym świecie, to zaczęły być spożywane dopiero od połowy XVI wieku. Sok z tych niezwykłych owoców polecany był wtedy jako lekarstwo na „gorączkę, żołądek i pragnienie”. Jednak dopiero w XX wieku zaczęto przeprowadzać gruntowne badania określające ich właściwości. Czarna porzeczka bogata jest w mikro i makroskładniki. Już 100 g tych pysznych owoców pokrywa niemal 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo zawierają wysoką zawartość witaminy A, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Ponadto w owocach czarnej porzeczki występuje duża ilość flawonoidów i kwasów fenolowych o antyoksydacyjnych właściwościach.
Świeże porzeczki dostarczają najcenniejszych składników odżywczych. Jednakże poza sezonem warto sięgnąć po napar z tych owoców. Możesz wybrać herbatkę składającą się w 100% z porzeczki, jak też z dodatkami innych owoców lub ziół, np. żurawiną albo czystkiem. Tak przygotowane mieszanki gwarantują znakomite doznania smakowe. Ich pyszny smak spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Są również znakomitym zastępstwem dla czarnej herbaty lub słodzonych napojów.
Bibliografia:
Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, 2007, PZWL
Polecamy herbatki: