ANYŻ (łac. Pimpinella anisum)

ANYŻ (łac. Pimpinella anisum) jest rośliną jednoroczną rosnącą do 50 cm, posiada cienki, palowy korzeń zaś łodyga jest prosta, owłosiona w części górnej rozgałęziona. Liście dolne długoogonkowe, okrągło nerkowate, ząbkowane, liście środkowe wyżej położone trzy lub pięciokrotnie pierzaste. Kwiaty zaś są drobne, białawe zebrane w baldachach na szczytach pędów. Owocem jest rozłupka  4-6 mm. Anyż rośnie na glebach piaszczysto-glinianych lub gliniasto-piaszczystych czarnoziemach bogatych w próchnicę.

 

Substancje:

Owoce anyżu zawierają olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest anetol, to właśnie dzięki niemu anyż ma tak specyficzny zapach i słodki smak. Dodatkowo z  owoców anyżu pozyskuje się od 10-30 % oleju tłustego, flawonoidy, kumaryny, białka, składniki mineralne i cukier.

 

Działanie i zastosowanie:

Wyciąg z owoców anyżu działa wykrztuśnie, rozkurczająco i przeciwbakteryjnie. Anyż stosowany jest również jako środek ułatwiający trawienie i wiatropędny. Anyż używany jest również w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym ze względu na jego drogocenny olejek eteryczny.

Dodatkowo z anyżu przygotowywane są przetwory, które pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych i górnych dróg oddechowych. Anyż wykazuje również działanie łagodzące objawy kolki jelitowej i wzdęć, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów szczególnie u dzieci i niemowląt oraz u osób starszych. Olejek eteryczny zastosowany zewnętrznie ma działanie odkażające a skórę.

Współczesne ziołolecznictwo wykorzystuje anyż do produkcji przetworów z anyżu, który w formie leku stosowany jest przy nieżytach gardła i oskrzeli oraz przy suchym kaszlu. Dodatkowo anyż ma zastosowanie jako środek rozkurczowy w niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego, przy zaparciach wywołanych skurczami jelit.

Owoce anyżu wykorzystywane są również w przemyśle cukierniczym, alkoholowym i perfumeryjnym, jak również są znaną przyprawą.

(1)Słownik botaniczny

(2)Senderski M.E., Prawie wszystko o ziołach

(3)Wydawnictwo Naukowe PWN Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa

 

Herbatkowy poradnik