Aronia czarna (Aronia melanocarpa)

Aronia czarna, aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie występuje w stanie dzikim. W Polsce uprawiana jest na plantacjach. Krzew osiąga wysokość 2 do 2,5 m. Liście są zielone (jesienią brązowoczerwone lub zielone), jajowate, o długości do 5 cm. Kwiaty są małych rozmiarów, białe z różowym odcieniem, zebrane w baldachogrona po 5-20 sztuk. Owoc aronii to jagoda. Ma czarny kolor z delikatnym szarym nalotem. Jego średnica wynosi od 6 do 8 mm. Jagody dojrzewają we wrześniu.

Substancje

Owoce aronii zawierają dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (P, C, z grupy B i E) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.

Działanie i zastosowanie

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji dżemów, konfitur, soków czy nalewek. Często używana jako naturalny barwnik do przetworów. Owoce aronii ze względu na dużą zawartość garbników mają lekko cierpki smak co powoduje, że są mniej chętnie spożywane w stanie surowym.

Częste spożywanie aronii:

  • pomaga w stanach zapalnych i wykazuje działanie przeciwwirusowe przy przeziębieniu lub grypie (obniżona odporność),
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • obniża wysoki poziomu glukozy we krwi,
  • przyspiesza usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn,
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu – pomaga zachować sprawną pamięć i poprawia proces uczenia się,
  • doskonale uzupełnia braki witaminowe i mineralne.

________________________________________________

  • Wydawnictwo Naukowe PWN Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa
  • Aronia melanocarpa (www.atlas-roslin.pl)
  • Piotr Eggert: O aronii. (www.aronia.org.pl/oaronii/)

Herbatkowy poradnik