Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Babka lancetowata (Plantago lanceolata), zwana również babką wąskolistną lub języczkami polnymi, to gatunek byliny o wąskich i długich liściach, które są zebrane w przyziemną różyczkę. Młode liście są jadalne, a w wielu krajach europejskich dodaje się je do sałatek, surówek, zup, koktajli czy gotuje jak kapustę. Pod ziemią znajdują się natomiast krótkie kłącza. Kwiatostan babki ma postać jajowatego lub kulistego kłosa osiągającego wysokość do 40 cm. Ta lecznicza roślina występująca powszechnie na łąkach, brzegach zbiorników wodnych, podwórkach czy w ogrodach w strefie klimatu umiarkowanego, charakteryzuje się wysoką zdolnością do dostosowywania się do panujących warunków.

Medycyna naturalna wykorzystuje lecznicze właściwości babki już od czasów starożytnych. Przede wszystkim używano jej liści jako okładów na trudno gojące się rany.

Właściwości babki lancetowatej

W lecznictwie stosuje się liść babki lancetowatej, zbierany w czasie jej kwitnienia. Starannie wysuszony stanowi cenne źródło polisacharydów, tanin oraz związków śluzowych o właściwościach łagodzących, powlekających oraz ochraniających błonę śluzową. Zawiera również garbniki, pektyny, flawonoidy, karoten czy irydoidy glikozydowe o działaniu przeciwzapalnym. Ponadto liście są bogate w witaminy C i K, sole cynku, potasu, magnezu i sodu oraz liczne kwasy – waniliowy, cynamonowy, benzoesowy i fumarowy.

Babka lancetowata – zastosowanie

Ze względu na dobroczynne właściwości, ekstrakt z liści babki jest często stosowany w leczniczych preparatach używanych w przypadku łagodnych nieżytów górnych dróg oddechowych, np. przy przeziębieniu. Rozrzedza śluz, wspomaga odkrztuszanie zalegającej flegmy i wspiera tym samym oczyszczanie dróg oddechowych. Działa łagodząco w przypadku suchego kaszlu, chrypki czy też stanów zapalnych gardła. Roślinę tę z powodzeniem można wykorzystywać również celem wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Wspiera ona prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie na śluzówkę żołądka i osłaniająco na wątrobę. Można ją również stosować przy mało nasilonej biegunce.

Świeże liście babki lancetowatej warto natomiast wykorzystywać jako okład w przypadku opuchlizny, wysypki, pęknięć skóry, stłuczeń czy ran. Wykazują one właściwości przyspieszające regenerację naskórka w przypadku oparzeń czy owrzodzeń. Zawarte w składzie garbniki łagodzą ból, swędzenie czy obrzęki w miejscach po ukąszeniach zwierząt i owadów.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Ekstrakt z babki lancetowatej jest niewskazany dla kobiet w ciąży lub znajdujących się w okresie laktacji. Z ostrożnością z omawianej rośliny powinny także korzystać dzieci do 12. roku życia, ze względu na możliwość wystąpienia skutków ubocznych – biegunek czy problemów żołądkowych.

Herbatkowy poradnik