Głóg (łac. Crataegus)

Głóg (łac. Crataegus) to ciernisty krzew z rodziny Różowatych, występujący w Europie, Ameryce
Północnej i Azji. W Polsce najpopularniejsze są dwa gatunki: głóg dwuszyjkowy (Crataegus Laevigata)
oraz jednoszyjkowy (Crataegus Monogyna), które można spotkać na skraju lasów, w przydomowych
ogrodach, parkach czy przydrożnych zaroślach. Oba gatunki kwitną na biało, ale różnią się pod
względem wyglądu liści i owoców. W naszym kraju spotkać można często również kwitnące na
różowo krzewy głogu szkarłatnego, które jednak nie posiadają właściwości leczniczych.

Skuteczność potwierdzona badaniami

Łacińska nazwa Crataegus pochodzi od greckiego kratos (siła) oraz agein (dostarczać). Ta lecznicza
roślina wywodzi się z tradycyjnej chińskiej medycyny. Już przed wiekami owoce i kwiatostan głogu
były szeroko wykorzystywane w leczeniu chorób układu krążenia, duszności czy hiperlipidemii. Były
także stosowane w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Pierwsze zmianki o dobroczynnym
wpływie tej rośliny na układ sercowo-naczyniowy pojawiły się na przełomie XVIII i XIX wieku. Obecnie
korzystne działanie na pracę układu krążenia zostało potwierdzone licznymi badaniami
laboratoryjnymi i klinicznymi.

Głóg: zioła i owoce – bogactwo witamin, flawonoidów i procyjanidynów

Zarówno liście, jak też kwiaty i owoce głogu są skarbnicą cennych substancji o prozdrowotnym
działaniu. Kwiatostan jest bogaty we flawonoidy (m.in. rutynę i witeksynę) działające rozkurczowo na
mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych i naczyń krwionośnych, a także procyjanidyny
wpływające łagodnie na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawiera ponadto witaminy z grupy B oraz C,
która wzmacnia odporność organizmu i efektywnie wspiera go w walce z przeziębieniem czy
infekcjami. Znajdziemy w nim również pektyny, kwasy triterpenowe, fenolokwasy, fitosterole, aminy,
garbniki i sole mineralne. Podobnym składem mogą się poszczycić owoce głogu, z tym że zawierają
one nieco mniej flawonoidów, a więcej procyjanidynów. Ponadto mają w składzie również witaminę
A oraz alkohol cukrowy. Głóg zawiera też sporo witaminy PP, która bierze udział w przemianie
węglowodanów, tłuszczów i białek, a także, dzięki wpływaniu na rozszerzanie naczyń krwionośnych,
usprawnia funkcjonowanie mózgu. Obecne są w nim również olejki eteryczne o działaniu
relaksującym i odprężającym.

Głóg – działanie na układ naczyniowo-sercowy

Głóg jest znany przede wszystkim jako roślina lecznicza. W fitoterapii wykorzystywany jest zarówno
kwiatostan, jak i owoce głogu jedno- i dwuszyjkowego, z których wytwarzane są nalewki, wyciągi czy
napary. Szczególnie dobroczynne działanie wykazuje głóg na układ naczyniowo-sercowy, wzmacniając
siłę skurczu mięśnia sercowego i rozkurczając mięśnie gładkie naczyń (zwłaszcza wieńcowych), dzięki
czemu serce pracuje wolniej, ale wydajniej. Dlatego też ekstrakt z głogu warto jest stosować jako
wsparcie w przypadku zmniejszonej wydajności mięśnia sercowego (jeśli nie jest wymagane
spożywanie innych leków).

Wyciąg z owoców i kwiatów głogu wpływa również wspomagająco na obniżenie poziomu
cholesterolu i ciśnienia krwi, działa uspokajająco i przeciwmiażdżycowo oraz zapobiega powstawaniu
skrzepów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Głóg polecany jest także w
przypadku nadmiernej pobudliwości, bezsenności czy przemęczenia. Po produkty z głogiem warto
sięgnąć też przy schorzeniach tarczycy, alergii oraz w okresie przekwitania, natomiast unikać ich
powinny osoby z niskim ciśnieniem, kobiety w ciąży i matki karmiące.

Herbatkowy poradnik