Mięta (z łac. Mentha L.)

Mięta (z łac. Mentha L.) jest krzewinką szeroko rozpowszechnioną w uprawach, występującą również
w stanie dzikim. Wyróżnia się ponad 30 gatunków w Europie, Afryce i Azji. Najpopularniejsze są
mięta zielona (Mentha spicata) oraz mięta pieprzowa (Mentha piperita, zwana również lekarską),
które są powszechnie wykorzystywane w ziołolecznictwie. Oprócz wspomnianych 30 gatunków,
występuje również kilkadziesiąt rodzajów mięt aromatycznych, zapachowych i owocowych, w tym
m.in. mięta czekoladowa, ananasowa, truskawkowa, bananowa, jagodowa, imbirowa, a nawet
śmietanowa czy o zapachu gumy do żucia. Mięta posiada wiecznie zielone liście, drobne,
jasnofioletowe, czerwone lub różowe (w zależności od gatunku) kwiaty oraz charakterystyczny,
mocny zapach.

Nazwa wzięła się od imienia greckiej nimfy Menthe, przemienionej przez Persefonę w roślinę podczas
próby uwiedzenia jej przez zakochanego Hadesa, boga świata umarłych. Mięta była uprawiana już w
starożytności. Rzymski pisarz i historyk Pliniusz Starszy zalecał napar z tej rośliny jako środek
łagodzący objawy migreny, a także otwierający umysł (jego uczniowie nosili wianki z mięty). Liście
wcierało się również w skórę, a zawarty w nich olejek łagodził dzięki temu migrenowe bóle głowy.
Aktualnie mięta wykorzystywana jest powszechnie w ziołolecznictwie, kuchni oraz przemyśle
kosmetycznym.

Mięta – właściwości

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest liść, ziele i olejek mięty. Roślina jest cenny źródłem
witamin B3, B12, D i A. Liście zawierają karotenoidy, taniny i flawonoidy (rutynę i luteolinę) o
właściwościach przeciwskurczowych. W wyniku destylacji z parą wodną jest otrzymywany olejek
eteryczny o działaniu żółciopędnym i żółciotwórczym, przeciwdziałający wzdęciom i rozkurczający
mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych w mięcie, uzyskuje się z niej mentol – ważny składnik
wielu lekarstw, perfum czy kosmetyków. Mięta zielona posiada również silnie aromatyczne
właściwości, dzięki czemu jest często stosowana jako naturalny środek odstraszający mole
ubraniowe, wszy, pchły i innego rodzaju insekty.

Mięta – napar na dolegliwości trawienne

Ze względu na swe właściwości, ekstrakt z liści mięty pieprzowej czy zielonej jest zazwyczaj
wykorzystywany w przypadku niestrawności i dolegliwości układu pokarmowego, takich jak m.in.
wzdęcia, zaparcia, kolki jelitowe, zgaga, nudności, bóle brzucha, uczucie ciężkości czy niedostateczne
wydzielanie żółci. Herbatka miętowa jest polecana jako skuteczne i naturalne wspomaganie pracy
wszystkich narządów układu trawienia. Mięta, zwiększając ilość soku żołądkowego, ułatwia
przyswajanie i trawienie pokarmów. Ponadto wykazuje również delikatne działanie zmniejszające
wydzielanie mleka. Hamowanie laktacji zależy od ilości zawartego w produkcie mentolu – napar ma
go znacznie mniej niż np. miętowe krople czy cukierki mentolowe.

Olejek z mięty pieprzowej może być stosowany w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz stanach
zapalnych błony śluzowej jamy ustnej. Można go używać do inhalacji w celu łagodzenia objawów
zapalenia zatok, grypy i przeziębienia.

Napar z mięty zielonej wykazuje ponadto działanie delikatnie uspokajające, może więc być
spożywany jako łagodny środek mający na celu wyciszenie organizmu czy pozbycie się stresu.

Herbatkowy poradnik