PORZECZKA CZARNA ( łac. Ribes nigrum )

PORZECZKA CZARNA ( z łac. Ribes nigrum ) krzew o pędach wzniesionych, osiągających 1-2 m wysokości. Kwitnie w kwietniu i maju. Owoce ma duże, czarne o charakterystycznym  zapachu. Porzeczka czarna występuje w Europie, Azji i Ameryce. W Polsce spotkać jak można w niedużych skupiskach leśnych i zaroślach, nad brzegami rzek jak również w podszyciach olchy, ale także jest rośliną uprawianą w ogródkach i na działkach. Surowce zielarskie są pozyskiwane ze specjalnie prowadzonych upraw. Jest rośliną częściową podlegającą ochronie.

PORZECZKA CZARNA

DZIAŁANIE I PODSTAWOWE SUBSTANCJE :

Porzeczka czarna była znana już od czasów średniowiecza. Owoce używane są w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie, w chorobach reumatycznych, w nadciśnieniu, w kamicy moczowej i w biegunkach. Owoce czarnej porzeczki zawierają glikozydy cyjanidyny i delfinidyny, Wit. C, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy, pektyny, kwasy organiczne, garbniki. Witaminy P, A ale również związki mineralne z zawartością boru, potasu i żelaza.

W ziołolecznictwie pozyskiwane są nie tylko owoce ale również liście czarnej porzeczki, które zbiera się w czasie kwitnienia i na początku dojrzewania owoców. Najczęściej liście czarnej porzeczki stosuje się zewnętrznie przy zapaleniach błon śluzowych do płukania jamy ustnej i gardła, oraz na gojące się rany. Odwary z soków stosowane są przy zapaleniach górnych dróg oddechowych, chrypkach oraz kokluszu w dzieci.   Liście czarnej porzeczki zawierają flawonoidy, pochodne kwercetyny i izoramnetyny, garbniki, olejki eteryczne, ale również alfa – pinen, geraniol, cymol i limonen, kwasy organiczne, pektyny, barwniki antocyjanowe, znaczne ilości witaminy C i witam z grupy B i sole mineralne z zawartością boru, potasu i żelaza. Dzięki zawartym garbnikom działaś ciągająco na błonę śluzową żołądka i jelit. Liście porzeczki czarnej poprawiają krążenie i czynność serca oraz wykazują właściwości tzw. zmiatania wolnych rodników.

PORZECZKA CZARNA

ZASTOSOWANIE

Owoce czarnej porzeczki wykorzystywane są do sporządzania nalewek, przetworów jak równie jako składnik herbatek owocowych.  Przetwory dzięki dużej zawartości witamin i antocyjanów zwiększają odporność organizmu na zakażenia i są skuteczne z właściwą dietą w miażdżycy, ze względu na dużą zawartość pektyn. Odwar z liści czarnej porzeczki zmieszany z sokiem z owoców stosuje się w zapaleniu górnych dróg oddechowych, chrypkach oraz kokluszu u dzieci. Natomiast z liści porzeczki czarnej przygotowuje się odwary i napary. Odwary stosowane są przy zapaleniach błon śluzowych do płukania jamy ustnej i gardła w postaci okładów na trudno gojące się rany, natomiast napar stosuje się przy kamicy nerkowej i stanach zapalnych pęcherza moczowego, także przy owrzodzeniach przewodu pokarmowego. Napary z liścia porzeczki czarnej działają jak środki  przeciwgorączkowe i napotne, ale również jakoś środki przeciwzapalne przy nieżytach żołądka oraz jelit. Napar z liścia czarnej porzeczki wspomaga leczenie w chorobach reumatycznych. Odwary z liścia porzeczki czarnej działają jako środek moczopędny i przeciwzapalny w dolegliwościach żołądkowych, stosowany jest do użytku zewnętrznego jako kompres na wrzody i owrzodzenia żylakowe, ale również może być stosowany jako płukanka jamy ustnej i gardła przy zapaleniach błon śluzowych.


M.E. Senderski Prawie wszystko o ziołach

Herbatkowy poradnik