ROKITNIK ZWYCZAJNY (łac. Hippophë rhamnoides L.)
ciernisty, dwupienny krzew lub drzewo z rodziny oliwnikowatych, występujący w południowej i środkowej Europie, zachodniej i środkowej Azji, na Syberii, na Kaukazie, w Himalajach. W Polsce rośnie na piaszczystych zboczach i klifach nadmorskich, w dolinie Wisły i w górach (zwłaszcza w Pieninach).
Rokitnik na stanowiskach naturalnych objęty jest ochroną prawną.
Owoce rokitnika zawierają znaczne ilości witamin: C,E, z grupy B i karetonoidy (prowitamina A). Ponadto są bogate w ksantofile, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawierają tłusty olej (nienasycone kwasy tłuszczowe).
Owoce rokitnika są stosowane jako źródło witamin i minerałów. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym do wyrobu marmolad, dżemów i konfitur. Pozyskiwany z owoców rokitnika olej jest również cenionym surowcem w kosmetyce.
______________________________________________________________________
(1) Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Wydawnictwo Naukowe PWN
(2) Otwarta Encyklopedia Leśna www.lasypolskie.pl
(3) Gąbka I., Dalmata W., Rzepa P., Hetman W. i wsp.Oleje roślinne – zastosowanie w pielęgnacji skóry, materiały konferencyjne 26-27 listopada 2021 r w Kijowie