Rumianek pospolity (gr. Chamomilla recutita)

Rumianek pospolity (gr. Chamomilla recutita) to roślina zielna z rodziny Asteraceae, powszechnie
dziko rosnąca w Polsce na łąkach czy nieużytkach rolnych, a także uprawiana dla przemysłu
farmaceutycznego i kosmetycznego. Grecka nazwa pochodzi od słów chamos (ziemia) oraz melos
(jabłko), co stanowi nawiązanie do charakterystycznego zapachu tej rośliny, natomiast jej łacińska
nazwa to Matricaria (matka) i została jej nadana ze względu na kojące właściwości, które kojarzą się z
troskliwą, matczyną opieką.

Roślina ta jest powszechnie stosowana w fitoterapii od czasów starożytnych. Już grecki lekarz,
farmakolog i botanik Dioskurydes zalecał napary z rumianku jako lek przeciwzapalny i łagodzący bóle
brzucha.

Rumianek – właściwości

W medycynie wykorzystywany jest koszyczek rumianku, który składa się z dwóch rodzajów kwiatów –
zewnętrznych białych oraz wewnętrznych żółtych. Zawiera on wiele dobroczynnych składników, m.in.
kumaryny, flawonoidy, związki śluzowe, garbniki katechinowe, czy olejek eteryczny bogaty w
witaminy i minerały. Ponadto posiada w składzie fenolokwasy i fitosterole, spiroeter, cholinę,
witaminę C, sole mineralne czy poliacetyleny. Dzięki tak bogatej zawartości, roślina ta ma wiele
właściwości leczniczych.

Rumianek wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie, przyspieszające gojenie ran, a także
przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, dezodorujące czy pobudzające przemianę materii.

Rumianek – działanie

Ze względu na prozdrowotne cechy, warto stosować rumianek w przypadku dolegliwości
żołądkowych i jelitowych. Herbatka rumiankowa efektywnie wspiera procesy trawienne i właściwe
działanie układu pokarmowego. Sprawdzi się szczególnie po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku.
Pomoże również na wzdęcia, gdyż jest skutecznym środkiem wiatropędnym. Napar z rumianku działa
łagodnie uspokajająco, dlatego też z powodzeniem może być spożywana w stanach napięcia, stresu i
bezsenności.

Napar z rumianku działa ściągająco, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Wykazuje również właściwości
hamujące wydzielanie histaminy, dzięki czemu może być używany podczas alergii, gdy w organizmie
dochodzi do jej wyrzutów. Można go stosować również zewnętrznie, np. jako płukankę w stanach
zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła, a także do przemywania podrażnionej skóry w
przypadku trądziku młodzieńczego oraz podrażnionych i zmęczonych oczu. Może być także
wykorzystywany do inhalacji przy katarze oraz do płukania i przemywania okolic intymnych w
przypadku zapaleń błon śluzowych i skóry. Ze względu na właściwości łagodzące, kwiat rumianku jest
też częstym składnikiem różnego rodzaju kosmetyków – kremów, balsamów, maseczek do twarzy czy
płynów do kąpieli.

Delikatne działanie rumianku sprawia, że może być on stosowany już u dzieci powyżej 6. miesiąca
życia (jeśli nie wykazują one objawów uczulenia na tę roślinę). Napar z tej rośliny rozcieńczony wodą
można także stosować do przemywania oczu pociechy w przypadku wystąpienia ropnej wydzieliny,
jako wspomaganie procesu leczenia.

Herbatkowy poradnik