Poziom cukru jest jednym z ważniejszych wskaźników zdrowia organizmu. Jego podwyższenie oznacza, że należy przebadać się pod kątem cukrzycy i z pewnością zmienić również tryb życia. Regularne uprawianie sportu oraz odpowiednia dieta pomogą w obniżeniu i utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Odpowiednia dieta przy cukrzycy
Organizm cukrzyka nie potrafi właściwie wykorzystać lub też wytworzyć wystarczającej ilości insuliny, dlatego też w jego krwi gromadzi się glukoza. Hiperglikemia (czyli stale podwyższony poziom glukozy) może uszkadzać system nerwowy i naczynia krwionośne, a także prowadzić do zaburzeń pracy nerek, serca i wzroku. Aby nie dopuścić do takiego stanu, należy kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymywać jego właściwy poziom. W tym celu warto stosować odpowiednią dietę, czyli wprowadzić do codziennego menu produkty wpływające na obniżenie glukozy. Należą do nich tzw. produkty z niskim poziomem glikemicznym, które organizm powoli wchłania. Można do nich zaliczyć m.in. pieczywo pełnoziarniste, pumpernikiel, czosnek, owsiankę i otręby owsiane, orzechy, rośliny strączkowe, jogurty naturalne i bataty. Warto także wspomóc się specjalnymi naparami ziołowymi.
Herbatka obniżająca poziom cukru
Cukier Regular od Herbapolu Wrocław to propozycja dla osób, które chcą wspierać utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Wspomniana herbatka składa się z odpowiednio wyselekcjonowanych składników: liści morwy białej, kory cynamonowca i nasion kozieradki, które korzystnie wpływają na przemianę węglowodanów i prawidłowy metabolizm glukozy. Wszystkie trzy zioła przyczyniają się do zachowania odpowiedniego poziomu cukru w organizmie. Celem uzyskania wspomnianego efektu, zaleca się regularne spożywanie naparu 3 razy dziennie, przed posiłkiem lub na jego początku.
Morwa biała na przemianę węglowodanów
W liściach morwy białej występuje alkaloid DNJ (1,5 dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol) i jego pochodne o silnych właściwościach przeciwcukrzycowych. Składnik ten opóźnia rozkładanie przyjmowanych z jedzeniem węglowodanów złożonych na cukry proste, czego efektem jest zmniejszenie wchłaniania cukrów, obniżenie hiperglikemii poposiłkowej oraz brak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Korzystny wpływ spożywania morwy białej na leczenie cukrzycy i otyłości został udowodniony w cenionej pracy naukowej Lelanda H. Hartwella, laureata Nagrody Nobla.
Kozieradka na właściwy poziom glukozy
Nasiona kozieradki pospolitej wpływają dobroczynnie na prawidłowy metabolizm glukozy. Liczne badania przedkliniczne i kliniczne potwierdzają działanie hipoglikemiczne tej cennej rośliny, a także spadek poziomu glukozy i cholesterolu oraz zmniejszenie hiperglikemii w efekcie jej stosowania (zob. Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 76-84).
Kora cynamonowca na właściwy poziom cukru
Dzięki zawartym w korze cynamonowca przeciwutleniaczom, roślina ta działają wspomagająco na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru i pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wpływa ponadto na zmniejszenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów, frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy krwi u osób z cukrzycą typu 2.
Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz właściwa dieta uzupełniona o systematyczne spożywanie herbatki Cukier Regular skutecznie wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cukru w organizmie.
Polecana herbatka