Od wieków znane są dobroczynne właściwości płynące ze spożywania naparów z liści melisy lekarskiej (Melissa officynalis). Melisa jako roślina lecznicza znana była już w starożytności – nie bez przyczyny pisał o mniej sam Hipokrates, obdarzony przydomkiem „ojca medycyny”.1
Napar z melisy – dla kogo?
- Napar z melisy wykazuje działanie rozkurczające i łagodzące dolegliwości trawienne, działa także wiatropędnie, dlatego często stosowany jest w zaburzeniach trawienia, którym towarzyszą wzdęcia. Bogaty skład substancji czynnych zawartych w liściach melisy działa korzystnie na przewód pokarmowy, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zmniejsza napięcie mięśni jelita grubego oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.2
- Jednak najbardziej znanym działaniem melisy jest działanie uspokajające, wyciszające niepokój i rozdrażnienie. Melisa ułatwia zasypianie i sprawia, że sen jest zdrowy i spokojny. Przynosi ulgę w sytuacjach powodujących stres oraz niweluje bóle głowy, które są skutkiem czynników stresogennych.3
Opisane powyżej problemy zdrowotne dotyczą zarówno dorosłych jak i dzieci. Działanie melisy jest łagodne i nie daje skutków ubocznych w postaci otępienia czy znużenia, dlatego można ją stosować już od najmłodszych lat. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia ciągu dnia. Dodatkowo liście melisy posiadają intensywny słodko-cytrynowy zapach, a sporządzony z nich napar jest delikatny i smaczny, a jak doskonale wiadomo – walory smakowe mają ogromne znaczenie, szczególnie w diecie dzieci.
Dobra jakość przede wszystkim!
Aby w jak największym stopniu skorzystać z dobrodziejstw jakie oferuje nam melisa, powinniśmy wybrać produkt, który powstał z surowca dobrej jakości. Znaczące substancje czynne odpowiadające za właściwości melisy znajdują się w jej olejku eterycznym, którego ilość zależy od wielu czynników zewnętrznych. Bardzo duże znaczenie ma tutaj rodzaj gleby oraz sposób uprawy i pozyskiwania surowca. Równie ważne jest dobranie odpowiedniej metody krojenia oraz suszenia melisy, a także jej przechowywania. Właściwe postępowanie z surowcem umożliwia otrzymanie naturalnego produktu w postaci herbatki najwyższej jakości, której regularne zażywanie będzie miało wpływ na lepsze samopoczucie całej rodziny.
1 Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, PWN, Warszawa, 2000.
2 Senderski M. E., Prawie wszystko o ziołach, Podkowa Leśna, 2007.
3 Nowak Z. T., Zioła dla zdrowia dzieci”, Wydawnictwo AA, Kraków, 2016.