W ostatnich latach konsumpcja organicznej, ekologicznej, czy Bio żywności stała się jednym z najpopularniejszych trendów wśród ogółu społeczeństwa. Na początku warto się jednak zastanowić, czy istnieje różnica pomiędzy powyższymi określeniami? Jeżeli tak, to na czym ona właściwie polega?
Otóż, można powiedzieć, że terminy te są ze sobą tożsame, więc często stosowane są zamiennie. Jednak przy wyborze produktów oznaczanych w ten sposób należy, przede wszystkim zwracać uwagę na to, czy posiadają one odpowiednie certyfikaty potwierdzające pochodzenie surowców z upraw ekologicznych. Certyfikat rolnictwa ekologicznego gwarantuje konsumentom, że produkcja i standardy jakościowe zostały zatwierdzone przez autoryzowaną jednostkę certyfikującą. Produkty z charakterystycznym zielonym liskiem (logo EKO) są w stworzone w minimum 95 % ze składników pochodzenia ekologicznego.
Ekologiczna uprawa roślin to najbardziej sprzyjający środowisku rodzaj produkcji ogrodniczej i rolniczej. Uprawa roślin w ten sposób, prowadzona zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność roślin. Rolnictwo ekologiczne charakteryzuje się przede wszystkim brakiem stosowania pestycydów chemicznych, nawozów sztucznych oraz nasion modyfikowanych genetycznie. Uprawa ekologiczna uwzględnia cały ekosystem poprzez działanie zgodnie z naturalnym cyklem życia. Produkty Eko nie mogą zakłócać, czy niszczyć żadnego ekosystemu, a wręcz przeciwnie – powinny wspierać zagrożone układy przyrodnicze.
Herbapol Wrocław SA dołożył wszelkich starań, aby w ofercie znalazły się produkty wspierające dbałość o środowisko. Dlatego właśnie, przedstawiamy Państwu serię Bio Herbatek ziołowych, w których skład wchodzą: Bio Czystek, Bio Lipa, Bio Melisa, Bio Mięta oraz Bio Rumianek.
https://magiaziol.com.pl/kategoria-produktu/bio-herbatki-ziolowe/