Herbata to napój o wielu dobroczynnych właściwościach. Aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw, jakie przynosi, należy ją przyrządzić we właściwy sposób. Sprawdź, jak parzyć herbatę i cieszyć się jej smakiem oraz licznymi zaletami.
Prawidłowe parzenie herbaty ma znaczenie
Różnego rodzaju herbaty i napary ziołowe, w zależności od składu, charakteryzują się określonymi właściwościami zdrowotnymi. Aby z nich czerpać, nie wystarczy jednak zalać torebki herbaty czy łyżeczki liści wrzątkiem. Każda herbatka ma swoją metodę parzenia, czyli konkretną długość zaparzania oraz odpowiednią temperaturę wody. Stosowanie się do niej pozwala wydobyć z herbacianych listków maksimum smaku i aromatu (nie dopuszczając do jej zgorzknienia) oraz dobroczynnych właściwości. Dzięki temu można także naprawdę polubić dowolny rodzaj herbaty.
Jak zaparzać herbatki ziołowe?
Saszetkę z herbatką lub czubatą łyżeczkę z ziołami należy zalać szklanką wrzącej wody w szklanym lub porcelanowym naczyniu, a następnie zaparzać pod przykryciem od około 5 do zazwyczaj 10 minut, w zależności od gatunku. Herbatkę z morwą białą wystarczy zaparzać przez 5 minut, natomiast napary z liśćmi szałwii, melisy, mięty i pokrzywy, kwiatu lipy i rumianku czy ziela czystka – od 5 do 10 minut. W przypadku nasienia lnu, zalane wrzątkiem zioła należy odstawić do spęcznienia na 20 minut. Podane sposoby pozwolą wydobyć z ziół całe bogactwo smaku i dobroczynnych składników.
Herbata zielona – prawidłowe parzenie
Właściwy proces parzenia zielonej herbaty opiera się na prostej regule trzech trójek (3-3-3), tzn. po zagotowaniu wody czekamy 3 minuty i lekko przestudzoną wodą zalewamy torebkę lub liście, następnie parzymy herbatę przez 3 minuty, a te same listki można zalewać wodą maksymalnie 3 razy. Warto pamiętać, że krótko parzona herbata zielona działa pobudzająco, a zaparzana nieco dłużej – uspokaja i wycisza.
Jak parzyć białą herbatę?
Herbata biała jest najdelikatniejszą z herbat, dlatego aby wydobyć jej aromat, trzeba ją parzyć nawet do 7 minut. Nie stosujemy wrzątku – woda powinna być lekko przestudzona, w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza (ok. 2 minuty po zagotowaniu). Te same listki można zaparzać 2 lub 3 razy.
Właściwe parzenie herbaty czerwonej
Herbatę Pu-Erh zaparza się wrzątkiem, zalewając listki na 7 minut, warto jednak wiedzieć, że herbata czerwona jest gotowa do wypicia już nawet po jednej minucie parzenia. Te same liście można wykorzystać powtórnie.
Parzenie czarnej herbaty
Herbata czarna powinna być zaparzana przez 2-3 minuty (aby uzyskać efekt pobudzający) lub 5 minut dla otrzymania odprężającego naparu. Należy jednak pamiętać, że im dłuższy jest to proces, tym napój nabiera intensywności i zarazem gorzkawego, nieco ciężkiego posmaku, co nie każdemu miłośnikowi herbaty może odpowiadać. Czarną herbatę zaparza się wodą po zagotowaniu, w temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Po jednym parzeniu liście należy wyrzucić.
Prawidłowo przygotowana herbata – zarówno ziołowa, jak też zielona, biała, czerwona czy czarna – z pewnością pozwoli cieszyć się niezwykłym smakiem, aromatem i zaletami tego drogocennego napoju.