Rodzaje surowców zielarskich

O tym, jaka część rośliny staje się surowcem zielarskim, decyduje zawartość substancji czynnych, bowiem ich rozmieszczenie w różnych częściach rośliny nie jest jednakowe. Z tej samej rośliny można uzyskać kilka różnych rodzajów surowców. W poniższym artykule przedstawiamy kilka z nich.

Różnorodność surowców zielarskich

Wyróżnia się kilkanaście surowców pochodzących z upraw i stanu naturalnego, które są stosowane w przemyśle zielarskim. Należą do nich m.in. liście, owoce, pąki, kwiaty, koszyczki, ale także korzenie, kłącza, zarodki, owocnie, bulwy, szyszki i wiele innych.

Liście szałwii i morwy

Ważnym zielarskim surowcem jest liść (Folium), a konkretnie mówiąc blaszki liściowe z ogonkiem lub bez. Liście mogą być pojedyncze (z jedną blaszką liściową) lub złożone, z kilkoma blaszkami liściowymi osadzonymi na wspólnej osi (tak jak np. w akacji). Różnią się one między sobą kształtem blaszek, unerwieniem, a także m.in. barwą i obecnością nalotów w zależności od gatunku rośliny, z której pochodzą. Powszechnie stosowane w zielarstwie są liście. Przedstawicielem takiego rodzaju surowca są m.in. liście morwy oraz szałwii. Szałwia posiada szarozielone, podłużne liście pokryte od spodu meszkiem. W liściach znajduje się bogaty w wiele składników olejek eteryczny, a także garbniki, witaminy C, P i B1, kwasy organiczne, żywice, flawonoidy, karoten, karnozol i mikroelementy. Dzięki temu roślina ta cechuje się właściwościami antyseptycznymi, rozkurczowymi, żółcio- i moczopędnymi, przeciwpotnymi, ściągającymi i przeciwzapalnymi oraz łagodnie uspokajającymi.

Suszone liście morwy są z kolei znane przede wszystkim z właściwości stabilizujących stężenie glukozy we krwi, dlatego też są polecane diabetykom. Picie naparów z morwy wspomaga także prawidłowy metabolizm i proces odchudzania organizmu. W liściach tej rośliny znajduje się wiele cennych związków, m.in. niacyna, tiamina, pirydoksyna i ryboflawina.

Kwiat lipy

Kwiat (Flos) jest skróconym pędem rośliny, służącym do rozmnażania płciowego. Zwykle znajduje się na szypułce zakończonej dnem kwiatowym. Kwiat jest zbudowany z płatków kielicha, słupków, pręcików i korony, ale występują również kwiaty bez słupków czy płatków korony. Kwiat lipy, zawiera fitosterole, śluzy, flawonoidy, witaminę C i PP, kwasy organiczne i sole mineralne.

Rumianek – koszyczek

Koszyczek (z łac. Anthodium) swym wyglądem przypomina pojedynczy kwiat, jednakże jest to koszyczkowy kwiatostan. Występuje przede wszystkim w rumianku. Napary rumiankowe wytwarza się z wysuszonych koszyczków zbieranych na początku ich kwitnienia, kiedy kwiaty języczkowe jeszcze nie zwisają. Zbiory najlepiej przeprowadzać w słoneczne i suche dni, w popołudniowych godzinach, ponieważ wówczas rośliny te zawierają najwięcej czynnych substancji. Koszyczki rumianku suszy się rozłożone cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu.

Owoce – pyszny smak i dobroczynne właściwości

Owoc (Fructus) oznacza owoce zarówno pojedyncze, jak też złożone i owocostany. Każdy składa się z owocni oraz jednego lub wielu nasion. W herbatach często dodaje się owoce, których zadaniem jest nie tylko nadanie naparowi wyjątkowego smaku, ale również dodatkowych prozdrowotnych właściwości. Przykładem są owoce czarnego bzu o właściwościach wzmacniających odporność i siły organizmu.

Herbatkowy poradnik