RÓŻA DZIKA ( łac. Rosa canina)

RÓŻA DZIKA ( łac. Rosa canina) krzew o łukowatych wygiętych pędach i haczykowatych kolcach. Kwitnie w maju i czerwcu, owoce dojrzewają we wrześniu i październiku. Owocem jest  tak zwana szupinka o barwie żółtopomarańczowej do ciemnoczerwonej z odcieniem brunatnym o błyszczącej powierzchni. Róża dzika występuje w półkuli północnej. Na świecie znanych jest 1400 gatunków i odmian róż, w Polsce dziko rosną tylko 23 gatunki. Do celów leczniczych wykorzystywane są m.in. róża francuska, róża stulistna, róża pomarszczona i róża girlandowa. Róża dzika w Polsce rośnie na brzegach lasów, w pobliżu domów na miedzach i leśnych przydrożach, na słonecznych zboczach i nieużytkach. Sadzona również jako krzew ozdobny bądź żywopłot.

RÓŻA DZIKA

DZIAŁANIA I PODSTAWOWE SUBSTANCJE :

Owoc dzikiej róży zawiera dużo witaminy C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry, ksantofile, pektyny oraz mniejsze ilości witaminy B1, B2, E, K i P, trochę olejku eterycznego i sole mineralne/ Kwiat róży z kolei zawiera flawonoidy, antocyjany, garbniki i olejek eteryczny, zawierający m.in. geraniol, cytronelol i nerol. Owoc róży stosowany jest przy nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby, płatki natomiast używane są przy niestrawnościach, bólach gardła, ranach i chorobach skórnych. Róża dzika ma również działania przeciwskurczowe, moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne i przeciwszkorbutowe. Owoce dzikiej róży natomiast stosowane są w chorobach przeziębieniowych, jak również przy nieżytach przewodu pokarmowego, przy biegunkach, chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych podczas rekonwalescencji.

RÓŻA DZIKA

PRZETWORY:

Z owoców dzikiej róży można przygotowywać napary, odwary, nalewki, wina różane.

Napary pije się podczas anemii, awitaminozie lub podczas osłabienia i niedokrwistości. Także w bezsennościach i nerwowościach, dla wzmocnienie sił obronnych organizmu. Z kolei odwary należy pić 3 razy dziennie jako środek moczopędny, regulujący przemianę materii i witaminowy do zapobiegania nieżytom jelit, ale także przy schorzeniach i dolegliwościach w obrębie dróg moczowych. Nalewki i wina pije się jako środek wzmagający apetyt i poprawiający przemianę materii i trawienia, szczególnie po zatruciach pokarmowych. Wina z kolei pije się przed snem jako lek wzmacniający i wysokowitaminowy, wzmacniający serce.

Napary również przygotowywane są z płatków dzikiej róży, używane są w kosmetyce do zmywania twarzy w celu odświeżenia cery, ale także wykorzystywana jest jako antyseptyczny tonik do wygładzania skóry suchej, wrażliwej i łatwo ulegającej podrażnieniom.

Dodatkowo olejek z róży używany jest jako składnik perfum i dodatek do mydeł i kremów.


M.E. Senderski Prawie wszystko o ziołach

Herbatkowy poradnik