Herbatka wspierająca prawidłowy poziom cukru

Szukasz pomocy w ustabilizowaniu poziomu cukru i potrzebujesz diety, która wesprze utrzymanie prawidłowej wartości? Dodaj do swojego jadłospisu herbatę!

Podwyższony poziom cukru to problem, który dotyczy wielu Polaków. Zła dieta, skorelowana z brakiem aktywności fizycznej, a także zaburzeniami gospodarki węglowodanowej sprawiają, że zawartość cukru we krwi niebezpiecznie rośnie. Efekt? Nadwaga, otyłość, a także możliwość wystąpienia hiperglikemii, która może skutkować uszkodzeniami układu nerwowego i krwionośnego. To oczywiście sytuacja ekstremalna, ale warto zrobić wszystko, by do niej nie dopuścić.

Zioła na trzustkę – co pomoże w radzeniu sobie z podwyższonym poziomem cukru

Co zrobić, by ustabilizować poziom cukru? Najważniejszy jest ruch oraz odpowiednia dieta. Jednym z jej elementów powinna być herbata. Już ta najzwyklejsza czarna jest bardzo pożądana, a to za sprawą substancji takich, jak teaflawiny i tearubiginy. Napój ten pozytywnie wpływa na proces trawienia glukozy, a także jest w stanie osłaniać komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Efekt ten wynika z obecności polifenoli, które są standardowym składnikiem herbaty, a jego działanie porównuje się do pracy insuliny. Specjaliści zalecają, by zioła stabilizujące pracę trzustki, a konkretnie napar, spożywać przynajmniej cztery razy w ciągu dnia.

Prawidłowy poziom cukru pozwolą utrzymać zioła i warzywa dobrze znane od lat. Wśród nich warto wymienić chociażby cynamon, morwę, kozieradkę, ale też wiśnie, grykę czy mniszek lekarski. Cenne są różne części wspomnianych roślin, np. liście u morwy czy nasiona u kozieradki.

Morwa, kozieradka i cynamon – zestaw idealny

Morwa biała wpływa na ochronę komórek organów układu pokarmowego oraz wpływa na spowolnienie procesów starzenia. Wszystko za sprawą obecności antyoksydantów (przede wszystkim flawonoidów), a także sporej dawki witamin z grupy B (tianiyny, ryboflawiny oraz pirydoksyny).

Kozieradka, szczególnie jej nasiona, to także skuteczne wsparcie w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Roślina ta zawiera mnóstwo związków mineralnych, witamin, cukrów złożonych i flawonoidów. Skutecznie wpływa na obniżenie poziomu glikemii, a także poprawia wrażliwość komórek na insulinę oraz hamuje wchłanianie cukrów. Pozwala zapobiec szybkiemu wzrostowi stężenia glukozy.

O prawidłowy poziom cukru pomaga pozwala zadbać także cynamonowiec cejloński, a konkretnie jego kora. Stanowi istotne wsparcie procesu trawienia, dzięki czemu pomaga obniżyć stężenie glukozy w organizmie. Zawarte w nim mikroelementy pomagają także zredukować ilość trójglicerydów i złego cholesterolu.

Pamiętajmy jednak, że herbata nigdy nie zastąpi farmakoterapii. Może uzupełnić dietę, ale zawsze najważniejsze jest leczenie uzgodnione z lekarzem!

**

Dla wszystkich osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi, polecamy herbatkę ziołową Cukier Regular, zawierającą liście morwy białej, korę cynamonowca cejlońskiego i nasiona kozieradki.

Polecamy herbatkę:

 

Herbatkowy poradnik