Morwa biała

Morwa biała (Morus alba), której ojczyzną są przypuszczalnie Chiny, w Polsce jest uprawiana. W czasach starożytnych, w związku z hodowlą jedwabników, została rozpowszechniona i udomowiona niemal w całej wschodniej Azji oraz Indiach. Do Europy dostała się w VII w.

Drzewo o wysokości 15-20 m, ma kulistą, szeroką koronę. Liście są szerokojajowate, długości do 15 cm, niepodzielone lub klapowate, u nasady sercowate lub zaokrąglone. Owocostany są długości do 2,5 cm, ich barwa jest zróżnicowana: biała, czerwona, a nawet fioletowo-czarna. Owoce są jadalne, o smaku słodkim ale mdłym.

Nazwa gatunkowa morwy białej pochodzi od białawego zabarwienia kory, a nie, jak się powszechnie mylnie przyjmuje, od koloru owoców. Z racji fioletowoczarnej barwy owoców morwa biała bywa mylona z morwą czarną (Morus nigra L.) lub czerwoną (Morus rubra L.).

 

Jako surowiec zielarski, coraz większą popularność zyskuje obecnie liść morwy białej, z uwagi na potwierdzany w licznych doniesieniach naukowych korzystny wpływ na przemiany węglowodanów. Z tego powodu liść morwy stał się często pojawiającym się składnikiem suplementów diety. Można go spotkać w preparatach złożonych, ale także w postaci herbatek, tabletek oraz kapsułek. Liść morwy białej zawiera substancję aktywną o nazwie 1-dezoksynojisinycyna (DNJ), której zgodnie z doniesieniami naukowymi przypisuje się główną rolę w działaniu surowca na utrzymanie prawidłowej glikemii.

 

Dodatkowo Liście morwy stanowią cenne źródło substancji odżywczych oraz leczniczych. W suchej masie liści znakomitą większość stanowią białka oraz błonnik pokarmowy, ponadto zidentyfikowano: kwas askorbinowy, beta-karoteny, szczawiany, fityniany oraz kwas taninowy. W liściach morwy stwierdzono także obecność wielu makro- i mikroelementów: żelaza, cynku, wapnia, fosforu oraz magnezu. Liście morwy stanowią ponadto ważne źródło polifenoli. W ekstraktach z liści morwy stwierdzono 14  związków z tej grupy. Spośród nich największe znaczenie przypisywane jest flawonoidom. W omawianej grupie zidentyfikowano następujące związki: kwercetynę, rutynę, kemferol, astragalinę.

 

Ze względu na zawartość substancji czynnych o korzystnym wpływie na metabolizm glukozy produkty z morwy są polecane osobom oczekującym wsparcia gospodarki węglowodanowej w organizmie. Jednym ze sposobów z skorzystanie z dobroczynnego działania morwy jest picie naparu z liści morwy.

 

Z myślą o osobach pragnących wspierać prawidłowy poziom cukru we krwi przygotowaliśmy trzy propozycje Herbatek na bazie Liścia morwy.

          

Literatura:

  1. Ewa Szmaj, Katarzyna Martela Dietetyczne i kosmetyczne metody wspomagania terapii cukrzycy typu 2 Postępy Fitoterapii 3/2016
  2. Słownik botaniczny, Wydawnictwo „Wiedza Powszechna”
  3. Joanna Grześkowiak, Małgorzata Łochyńska Związki biologicznie aktywne morwy białej Postępy Fitoterapii 2017; 18(1):

Herbatkowy poradnik